Arkiva | March, 2013

Etiketa: , ,

Plani i Guadalupes

Postuar në 27 March 2013 nga Administrator

Plani i Guadalupes ishte një dokument i hartuar më 23 Mars 1913 nga Venustiano Carranza, në përgjigje të përmbysjes se Francisco I. Madero, atëherë Presidenti i Meksikës. Ky dokument u shpall zyrtarisht tri ditë më vonë, më 26 Mars.

Përmbysja Madero ishte veper e Victoriano Huerta, i cili ishte Gjenerali i lartë i Maderos dhe qe u rreshtua me forcat opozitare gjatë Revolucionit meksikan. Ky Plan akuzoi Huertan për rivendosjen e një diktature dhe kryerjen e aktit jo patriotik, duke ekzekutuar liderin Kushtetutes të Meksikës.

Ky dokument ishte përgjigja kundër regjimit Madero i cili, që nga fillimi i kryengritjeve, është ballafaquar nga pakënaqësitë civile dhe grupet ushtarake, për mënyrën e saj të qeverisjes.

Ky Plan kishte 7 pjesë të cilat supozonin për të hequr legjitimitetin e qeverisë së Huertas, do t’i rikthenin fuqitë qeverisëse të besuarve të Maderos dhe do të shpallnin zgjedhjet e parakohshme kur paqja të mbizotëronte në vend.

Ky document ishte përgjigja e menjëhershme forcave kushtetuese kundër puçit ushtarak kundër regjimit Madero i cili, që prej ngjizjes së tij u përball me kryengritje nga grupe civile dhe ushtarake të pakënaqur, të cilët kërkonin rikthimin e regjimit Porfiristat.

Plan ii Guadalupes ishte në fjalët e Venustiano Carranzas në 1917 “një thirrje lufte që u dëgjua nga rinia më e zgjedhur meksikane të cilët rendën nga të katërt anët e kombit kundër padrejtësisë që po fitonte dhe se ajo thirrje nuk ishte asgjë më shumë se sa shprehja e ethshme dhe kumbuese e ndërgjegjes kombëtare, një shprehje që solli qëllimin e palëkundur, vullnetin e lirë të njerëzve meksikanë për të mos pranuar asnjë pretorianizëm që sërisht mund të burgoste fatin e kombit. Nën virtyte të tilla, me Planin e përkryer të Guadalupes, çështja e ligjshmërisë kundër uzurpimit e ligjit, kundër cënimit të lirisë të institucioneve, kundërdiktaturës ushtarake fitoi”.

Plani i Guadalupes

Postuar në 27 March 2013 nga Administrator

Etiketa: , , ,

Urimet e Ylli Ndroqit me rastin e Sulltan Nevruzit

Postuar në 24 March 2013 nga Administrator

Konsulli i nderit i Meksikës në Tiranë, Ylli Ndroqi, në emër të Shteteve të Bashkuara të Meksikës ka uruar të gjithë besimtarët bektashi në ditën e tyre të festës. Z. Nroqi, i shoqëruar nga bashkëshortja e tij Mimoza Ndroqi, vizioti kryegjyshatën botërore bektashie ku u prit nga kryegjyshi Haxhi Baba Edmond Brahimaj.

Z. Ndroqi dha urimet e tij më të përzemërta të gjithë besimtarëve bektashi në këtë ditë të veçantë. Ai uroi shëndet dhe mirëqenie teksa u takua me kryegjyshin botëror.

Besimtarët bektashi përgjatë gjithë vendit festuan ditën e Sulltan Nevruzit, dita më e rëndësishme e këti sekti fetar. Kjo festë është njëkohësisht edhe ditëlindja e Imamit Ali, i cili për besimtarët bektashi është një nga shenjtorët më të mëdhenj në kohëra. Në këtë fe është i hapur gjërë besimi se çdo gjë mund të ringjallet.

Z.Ylli Ndroqi uron besimtarët bektashianë

Postuar në 22 March 2013 nga Administrator

Don Benito Juarez

Postuar në 22 March 2013 nga Administrator

Konsullata e Meksikës në Tiranë nderon përvjetorin e lindjes të heroit Benito Juarez

Postuar në 22 March 2013 nga Administrator

Benito-Juarez Konsullata e Meksikës në Tiranë ka nderuar një hero meksikan. Ky event special ishte në nder të ditëlindjes e 207 të Don Benito Juarez.

Don Benito Juarez lindi në San Pablo Guelatao, Oaxaca në Meksikë në 21 Mars 1806. Juarez miratoi kushtetutën e vitit 1857 në Oaxaca. Ai u caktua si Ministër i Brendshëm po në 1857-ën dhe më vonë gjatë mandatit të tij në Comonfort ai u zgjodh president i Gjykatës Supreme. Megjithatë, Comonfort e injoroi kushtetutën e 1857-ës, organizoi një puç kundra tij dhe burgosi Juarezin, gjë që u bë edhe shkak i Luftës të Reformës.

Juarez u lirua në 11 Janar 1858 dhe më vonë morri pozicionin si President i Guanajuatos. Pas Luftës të Reformës dhe triumfit të liberalëve, Juarez u zgjodh, në përputhje me kushtetuën, për të vazhduar presidencën në 15 Qershor 1861. Kujdesi që tregoi ndaj mbrojtjes të së drejtave të njeriut shërbeu si një shembull për shtetet e tjera të Amerikës Latine dhe mori titullin “Bamirësi i Amerikës”.
Ai e shpaloste filozofinë e tij me frazën “Mes individëve dhe mes kombeve, respekti për të drejtat e tjetrit sjell paqe”.

Në Tetor 1867 Juarez u rizgjodh president i Republikës të Meksikës. Ai u zgjodh për herë të fundit si president i Meksikës në 1871-shin dhe vdiq në 18 Korrik 1872.

Etiketa: , ,

Urimi nga Shqipëria

Postuar në 18 March 2013 nga Administrator

Etiketa: , , , , , ,

Ambasada Meksikane në Itali përshëndet çeljen e Konsullatës Meksikane në Shqipëri

Postuar në 08 March 2013 nga Administrator

Të Mërkurën e 27 Shkurtit, Ambasadori i Meksikës për Republikën e Shqipërisë, rezident në Romë, Miguel Ruíz-Cabañas, inauguroi në Tiranë zyrat e Konsullatës të re të Nderit të Meksikës dhe ngarkoi me detyrën e Konsullit të Nderit zotin Ylli Ndroqi.

Aktiviteti u pasqyrua edhe në Ambasadën e Meksikës të vendosur në Itali për të cilën mund të lexoni edhe këtu.

ambasada-meksikane

Etiketa: , ,

Si të kontaktojmë Konsullin e Meksikës?

Postuar në 07 March 2013 nga Administrator

Konsullata e Shteteve të Bashkuara të Mekiskës në Shqipëri ka vënë në dispozicion dy e-mail ku ju mund të dërgoni pyetjet apo shqetësimet tuaja. Ato janë :

  • kontakt@mexico.al – Ku ju mund të kontaktoni direkt me stafin e konsullatës për pyetje të përgjithshme administrative etj
  • y.ndroqi@mexico.al – Ku ju mund të Kontaktoni direkt me Konsullin, Z. Ylli Ndroqi në rast se mendoni se rasti juaj është një që kërkon vëmendje të veçantë.

Etiketa: , , , ,

Ministri Panariti takon konsullin Ndroqi

Postuar në 01 March 2013 nga Administrator