Arkiva e Etiketave | "maja"

Tags: , , , ,

Rreth Meksikës

Postuar në 15 February 2013 by Administrator

Shtetet e Bashkuara të Meksikës, që njihen zakonisht si Meksika, janë një republikë kushtetuese federale në Amerikën e Veriut. Meksika ka një sipërfaqe prej 2 milion km² duke qenë kështu vendi i pestë në kontinentin amerikan dhe i katërmbëdhjeti në botë për nga sipërfaqja.

Me një popullsi prej 111 milion banorësh Meksika renditet si vendi i 11-të në botë. Meksika është një shtet federal i përbërë nga 31 shtete dhe një Distrikt Federal, kreu i shtetit eshte Enrique Peña Nieto. Kryeqytet i Meksikës është Qyteti Meksiko.

Meksika bën pjesë në Amerikën e Veriut. Ajo kufizohet me SHBA, Guatemalën dhe Belizën. Laget nga oqeani Paqësor dhe Gjiri i Meksikës.

Pjesa më veriore e vendit ka një klimë shumë të nxehtë dhe të thatë, sepse malet pengojnë erërat oqeanike. Në pjesën më të madhe të pllajës qendrore, klima tropikale zbutet nga lartësia. Mbi 2000 m lartësi klima është malore. Në zonat bregdetare dhe në Jukatan klima është tropikale, me temperatura të larta.

Ekonomia

Meksika është një vend i industrializuar dhe i pasur me burime natyrore. Është vendi i parë në botë për prodhimin e argjendit, zotëron vendburime metani, ari, bakri, hekuri, zinku, plumbi. Është e zhvilluar industria siderurgjike, nxjerrja dhe përpunimi i naftës dhe bien në sy investimet të kapitaleve të huaja (sidomos ShBA), që tërhiqen nga krahu i lirë i punës. Meksika është e dyta ekonomi ne Amerikën Latine pas Brazilit, dhe e 12 në bote.

Demografia

Gjatë dyzet viteve të fundit vendi ka pësuar një rritje të madhe të popullsisë. Për shumë meksikanë e vetmja shpresë mbeti emigrimi drejt ShBA. Gjuha zyrtare është spanjishtja, që flitet nga rreth 90% e popullsisë ; janë të përhapura edhe gjuhë të ndryshme amerinde (nahua, maja, etj.) Feja më e përhapur është katolicizmi me mbi 90 % të popullsisë.

Zonat më të populluara të Meksikës janë pllaja qendrore kufiri me SHBA. Qytetet kryesore janë Qyteti Meksiko, Guadalahara, Monterrej, etj.

Maja (200 deri ne 900)

Majat ishin nje nga civilizimet me te evoluara tee pokes pre-kolumbiane, e karakterizuar nga zhvillimi I qendrave te rendesishme ceremonial )simboli I te ciles eshte forma e piramides) Kane themeluar qytetin e Chichen Itza, nje nga qytetet me te rendesishme te meksikes parahispanike, dhe Palenque.

Turizmi

Turizmi eshte nje nga burimet kryesore te meksikes. Qeveria qendtrore dhe shtete e vecanta kane me gjithnje e me shme besim ne burimet ekonomike te gjenerauara nga vitiroet vendas dhe nderkombetare, edhe pse depozitat e naftes jane duke shteruar dhe eeshte gjithnje e me shume e veshtire dhe me ekushtueshme te kerkosh burime te reja ne thellesi me te medha. Shtet e reja si Quintana Roo jetojne ekskluzivisht vetem me turizem. Popullsia eshte e perbere nga emigrante qe vijne nga I gjithe vendi, dhe shume te huaj, midis te cileve, per shembull Pllaja e Karmenit, ku numerohen shume italiane.