Arkiva e Etiketave | "plani i guadalupes"

Tags: , ,

Plani i Guadalupes

Postuar në 27 March 2013 by Administrator

Plani i Guadalupes ishte një dokument i hartuar më 23 Mars 1913 nga Venustiano Carranza, në përgjigje të përmbysjes se Francisco I. Madero, atëherë Presidenti i Meksikës. Ky dokument u shpall zyrtarisht tri ditë më vonë, më 26 Mars.

Përmbysja Madero ishte veper e Victoriano Huerta, i cili ishte Gjenerali i lartë i Maderos dhe qe u rreshtua me forcat opozitare gjatë Revolucionit meksikan. Ky Plan akuzoi Huertan për rivendosjen e një diktature dhe kryerjen e aktit jo patriotik, duke ekzekutuar liderin Kushtetutes të Meksikës.

Ky dokument ishte përgjigja kundër regjimit Madero i cili, që nga fillimi i kryengritjeve, është ballafaquar nga pakënaqësitë civile dhe grupet ushtarake, për mënyrën e saj të qeverisjes.

Ky Plan kishte 7 pjesë të cilat supozonin për të hequr legjitimitetin e qeverisë së Huertas, do t’i rikthenin fuqitë qeverisëse të besuarve të Maderos dhe do të shpallnin zgjedhjet e parakohshme kur paqja të mbizotëronte në vend.

Ky document ishte përgjigja e menjëhershme forcave kushtetuese kundër puçit ushtarak kundër regjimit Madero i cili, që prej ngjizjes së tij u përball me kryengritje nga grupe civile dhe ushtarake të pakënaqur, të cilët kërkonin rikthimin e regjimit Porfiristat.

Plan ii Guadalupes ishte në fjalët e Venustiano Carranzas në 1917 “një thirrje lufte që u dëgjua nga rinia më e zgjedhur meksikane të cilët rendën nga të katërt anët e kombit kundër padrejtësisë që po fitonte dhe se ajo thirrje nuk ishte asgjë më shumë se sa shprehja e ethshme dhe kumbuese e ndërgjegjes kombëtare, një shprehje që solli qëllimin e palëkundur, vullnetin e lirë të njerëzve meksikanë për të mos pranuar asnjë pretorianizëm që sërisht mund të burgoste fatin e kombit. Nën virtyte të tilla, me Planin e përkryer të Guadalupes, çështja e ligjshmërisë kundër uzurpimit e ligjit, kundër cënimit të lirisë të institucioneve, kundërdiktaturës ushtarake fitoi”.